Is BHV voor zzp’ers verplicht? 

Is BHV voor zzp’ers nu wel of niet verplicht? Het antwoord is: in sommige gevallen niet. Als zzp’er bent u geen werkgever. In de Arbowet staat dat een werkgever verantwoordelijk is voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Tot zover geen verplichting voor zzp’ers. Maar hoe zit het dan met klanten, collega zzp’ers, stagiaires en vakantiekrachten die bij u over de vloer komen? En wat als u in een bedrijfsverzamelgebouw werkt? We leggen het graag uit. 

Zorgplicht voor niet-werknemers

We kunnen ons voorstellen dat u als zzp’er weleens samenwerkt met andere zzp’ers of uitzendkrachten of dat je stagiaires of vakantiekrachten aanneemt. In dat geval moet de bedrijfshulpverlening wel goed geregeld zijn.

Ook al bent u geen werkgever, dan nog bent u aansprakelijk voor schade en verplicht om ervoor te zorgen dat iemand die arbeid verricht zonder arbeidsovereenkomst zijn werk veilig kan uitvoeren.

Conclusie: tenzij u als zzp’er in totale afzondering werkt, bent u toch verplicht om BHV goed te regelen!

 

4 redenen om als zzp’er een BHV cursus te volgen

Twijfelt u nog of jij u zzp’er nu iets ‘moet’ met BHV? We zetten de belangrijkste redenen om een BHV cursus te volgen op een rij:

  • Zorgplicht niet werknemers
   Ook al bent u geen werkgever, toch bent u in bepaalde situaties wél verantwoordelijk voor BHV, zoals we in dit artikel hebben uitgelegd.
  • Werken op locatie waar ook andere zzp’ers werken
   Ook al bent u officieel niet verantwoordelijk voor BHV, hoe fijn is het dat u weet wat u moet doen in geval van nood?!
  • Uitbreiden/groeien in de toekomst
   Nu heeft u misschien nog geen personeel, maar wat niet is kan nog komen. De BHV op orde hebben is wellicht een investering in de toekomst.
  • Voorwaarde voor opdrachtgevers
   Sommige opdrachtgevers eisen van opdrachtnemers dat ze een BHV certificaat hebben. Voorkom dat u een klus niet kunt aannemen omdat u nog geen BHV cursus hebt gevolgd.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op!

Wil je je inschrijven voor een cursus BHV? Klik dan hier.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Marc Hoeks